Na Spišskom hrade otvorili slávnostne turistickú sezónu

12.05.2007 Levoča

Levoča 12. mája (TASR) - Na Spišskom hrade, jednom z najmohutnejších v Európe a najnavštevovanejšom na Slovensku, dnes slávnostne otvorili turistickú sezónu.
Jej spestrením je nová expozícia Čo ponúkala hradná kuchyňa. Originálne exponáty od kozuba cez nádoby až po varešky pochádzajú zo zbierok správcu hradu - Spišského múzea (SM) v Levoči, ale aj ďalších slovenských múzeí, napríklad v Starej Ľubovni či Kežmarku. Prví návštevníci hradu mali príležitosť ochutnať jedlá, ktoré podľa stredovekých receptov pripravili kuchári Spišského salaša. Nechýbali ukážky historického šermu, vystúpenia hudobných skupín a na večer pripravili organizátori aj nočnú prehliadku hradu.
Podľa manažéra SM Kamila Tomčofčíka navštívilo vlani Spišský hrad od mája do októbra, kedy končí sezóna, vyše 170 000 turistov, z toho polovica bola zo zahraničia. Medzi atrakcie hradu patrí stredoveká mučiareň dokumentujúca metódy dobovej justície. Nástroje stredovekých vyšetrovateľov si môžu návštevníci vyskúšať na vlastnej koži.
Hrad začali budovať v 12. storočí, ale najstaršie dochované stavby sú z 13. storočia. Medzi najvzácnejšie patrí Románsky palác a strážna veža Bergfrit. V priestoroch horného hradu je expozícia zbraní a archeologických nálezov. V 70. rokoch minulého storočia prešiel hrad zásadnou rekonštrukciou a počas tohtoročného apríla vybudovali aj vodovodnú a kanalizačnú prípojku.
Spišský hrad patrí medzi najrozsiahlejšie hradné komplexy v Európe a je najväčším hradom na Slovensku. Jeho rozloha je unikátna - má viac ako 41 000 metrov štvorcových. V roku 1993 ho zaradili do zoznamu Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.
Základné vstupné na Spišský hrad v tohtoročnej sezóne bude 120 korún namiesto doterajších 100 Sk. Zľavnená tarifa - 60 korún pre deti a dôchodcov ostala nezmenená.
 

Vyberte región